About Me

My photo
Ema Faima Ahmad 24 Tahun Kakitangan UM + Pelajar UITM + Dealer Felinna Inchloss (Universiti Malaya,KL atau Manjung,Perak) Dealer Treenea (Universiti Malaya - Ema) (Manjung,Perak - Diba) Lain2 Produk Aurawhite, Maixara, Belvya,dan lain2. 0175213121-Ema 0132116780-Diba (SMS/Whatsapp)

Followers

Wednesday, December 11, 2013

11.12.13

Tarikh cantik arini. 11.12.13. Nothing special today. Special utk che ta gn zain jeee. Hikhikk..

Nak cari tarikh cantik jugak la utk kawen. Taun depan ade tarikh bez2 x? Moh ler tgk kalendar. Ayuhhh. Kbaiiiii

Wednesday, December 4, 2013

KARMA

Ustaz Azhar Kata : kalau kita tak suka seseorang yang suka pada kita, terus terang sahaja. Jangan buat orang menanti. Jangan cuba-cuba nak uji sampai dia terbukti benar-benar suka kita. Jangan sampai libatkan kedua-dua keluarga. Jika pasti tidak suka, katakan saja tidak suka. Jika suka, katakan suka. Sebab kita tidak tahu mungkin Allah akan membalas kembali perbuatan kita membuat orang ternanti-nanti. Buat orang menanti dengan harapan palsu adalah berdosa. Bila orang terluka, kitalah yang menzalimi orang. Doa orang yang dizalimi akan dimakbul Tuhan. Jangan sampai Allah pula uji kita dengan seberat-berat ujian. Jangan sampai Allah makbulkan doa orang yang dizalimi kita. Jangan sampai Allah buat kita pula yang ternanti-nanti seseorang yang kita nak. Belajarlah dengan tegas berkata, "Ya" atau "Tidak". Istikharahlah juga sebelum memberi jawapan...シ 

Ayat ini mengingatkan aku pada seseorang. my ex-bf. Kami bercinta tak lama. konon2 saje nak try try. tgh single mingle time 2 so bile org ajak couple, sapu je. idak ler pikior panjang. bengong bengong jugak time 2. bodoh betul kalau di ingtkan balik. tapi.. walaupun macam nak saje2 try test, kami macam serius jugak la. yg lagi menunjukkan keseriusan beliau ialah beliau ajak jumpe parents n nak set kawen oittt.. nak nikahh katenyee. giloss.. time 2 umo br nk cecah 20 tahun.. belajar pun baru abih. keroje pun idak lagi. tapi si lelaki tersebut dah bekeje tetap laa.. kekadang terpikir jugak kalau la aku terimee.. kalau la aku setuju kawen gn die time tuu.. tapi Allah lebih mengetahui ape yg terbaik utk kite kann.. Alhamdulillah sedikit2 belangnye terungkaii.. Bayangkan setelah 2 bulan couple, die mula menjauhkan diri. konon bz benauu. jauh dan makin jauhh.. dan tetibe pada suatu petang, si lelaki text yang membawa maksud hendakkah perpisahan. Alasan? alasan paling bodoh pernah aku dgr dari si lelaki. atau dengan kate lain die pun bodoh jugak kot. aku malas nak cerita panjang lebaq pasal alasan die tu. dan semestinye time tu hatiku luluh jatuh x tersambut lagi. ecehhhh.. mcm sadis sangatt kann. hihi. tapi serius sedih gile jugakk la time tuu.. seb bek x jadi gile je.. ate aku dah mule nak serius kot dgn die. beriyee nak jumpe parents bagai. 

Bile dah putus dgn alasan yg langsung x berakal itu, mule la terdetik kate2 yg kurang enak di sudut paling hujung hati ini.. 

.... xpe, arini kau buat aku, ko tunggu la balasan Allah..

.... xpe, ko mainkan perasan aku, ko kene ingt yg ko 2 ade adik2 perempuan...

.... kalau ko x pernah rase sakit hati kene main perasaan, adik2 ko pasti akan merasanyaa...

.... kalau adik2 ko x rase sakit ati ditinggalkan, anak2 ko pasti akan merasanya...

yeahhhh dat is we call HUKUM KARMA. 

bukan niat aku nak mendoakan orang yang buruk2. cume biaselah kite manusia biase. sakit hati dipermainkan sangat tidak terjangkau kesakitannye. sadis sadis. 

barubaru ni, aku terlihat fb adik die. sepertinya baru putus tunang. terkelu aku dibuatnya. sedih jugak kalau meletakkan diriku di tempatnya. 

hmm.. semoga awak tabah menghadapi dugaan ini. setiap yang berlaku pasti ada hikmahNya. Die bukan yang terbaik untuk awak. 

sekiann coretan harini. 

Ema



Wednesday, October 23, 2013

Sekadar berkata kata

Kata kata itu. walau hanya di taip di laman maya ini. ia tetap tajam. berdarah juga hati kalau dihiris hiris.
Ibu ibu saya mohonn. mohon jangan dimulakan umpatan itu. Jangannnn..

Tolong hentikan. tolong laaa.
Walau nama saya mungkin tidak ada dalam umpatan anda, tapi. saya turut rase hirisan itu. tetap merasai kesedihan di label pelbagai nama.

Kadang kadang aku kasihan dengan kau kau dan kau. kasihan sangat. kenapa perlu dimulakan perbualan dengan.. ehh kau tau takk si polan tuu dengan si polan nihh, itu ini itu inii. zzzzzzzzzzzzzzzzz

hoiiiiii kau sedar tak ape yang kau buat ini. Oh ibu mengandung... mulut, mata, hati kau perlu di jaga. tolong jaga. kasihani anak dalam kandungan itu. hentikan hentikannn..

Siapa kita untuk melabel seseorang dengan nama lain..
Siapa kita untuk menilai kebaikan atau kejahatan dia.
Siapa kita untuk mengangkat diri sendiri adalah terbaik.
Siapa kita untuk menilai ikhlaskah dia atau dia.
Ikhlaskah kita?

Siapa kita? Siapa kita?

Ragam manusia.

Aku tahu aku tidaklah sempurna. Tiada manusia pun yang sempurna bukan
Tapi aku cuba menjadi yang terbaik untuk diri aku sendiri. Bukan untuk kau kau atau kauu

Aku tahu aku tidak sebaik mane. Tapi aku cuba menjadi yang terbaik. Aku cuba. Aku berusaha.

Kita lahir dengan 2 mata dan 2 telinga,
tapi kita hanya diberi 1 buah mulut.
Kerana mulut adalah senjata yang 
sangat tajam, mulut bisa menyakiti,
bisa membunuh, bisa menggoda,
dan banyak hal lainnya yang tidak menyenangkan.

Sehingga ingatlah bicara sesedikit mungkin
tapi lihat dan dengarlah sebanyak-banyaknya.

Sekadar berkata kata

Selamat Pagi. Selamat Hari Rabu :) 


Sunday, October 20, 2013

Mandikan keretaaa

Petang tadi terajin plakk kemas2 kereta. Kereta mmg bersepah. Buku2 bersepah2.. dgn paperbag gan stok treenea lagii.. dgn stok cadar lagii.. bonet x penah kosong laa.. tambah plak dgn kasut2.. haha. Ni la die kereta perempuan. Hihi.
Dh kemas2 kete, kite mandikan pulak die.. tapi bertuah sgt la nk mandikan sndri. Carwash 10 hengget la mandikann..
AJA tengah beratuq tunggu turn dan tuan puan die pun kebosanan menunggu.

Sebelah malamnyee pegi Pantai Remis amek kawan en.tunang. 

Hujann rahmat turun selebatnyeeee.. sekali lg la kereta d mandikann. Haha

Okbaiiiii...

Saturday, October 19, 2013

Makan makan orang mengidam

Haiii.. tadi pegi makan kat mcd baru. So kat manjung dh ade 2 mcd yg berdekatan.. manjung makin maju yawwww. Bile la aku nk dpt kje kat manjung ni. Apply macam2 dah. Mayb belum rezeki. Xpelah teruskan usaha. Chaiyokkkkk. Hihi
Pagi td seawal 7.30pg bergerak dr kl ke manjung. Tujuan? Antar si kenit honey dan ibunye balik manjung. Abg lan kojee. Ibu gan honey blk dr terengganu. Abg lan ambil dorg kat klia n trus anta ke rumahku. Honey tido umah bujang cik ema tauu.. hehe.

Friday, October 18, 2013

Makan Free di Opis. Tq tq tq :)

Assalammualaikum. Hari Jumaat yang bahagia. Bahagia sebab pagi2 bukak email ade lunch free. Hihi.

Alhamdulillah. Semoga murah rezeki kepada yang berkenaan. Terima kasih Dr.

Tuesday, October 15, 2013

Salam AidilAdha

Assalammualaikum. Salam AidilAdha. Selamat menyambut hari raya haji. Di pagi raya ni, sesudah subuh, aku sekeluarga bertolak ke kampung sebelah ayah di Bagan Datoh. Jalan clear sangat. Seronok memecutt.. sempat la smpai kg sebelum solat raya.

Dalam pukul 11.00pagi plak bergerak ke rumah mak andak yg x jauh dari umah atok. lepak2 sembang menyembang dah dekat pukul 1 tghari. Aku asyik la tgk jam. Risau lambat plak aku blk kl. Dah la mmg kompem2 akan jemm.

Dalam pukul 1 gerak la blk kg blah mak plak kat kg kota.  Biase la kalau blk kg mak. X boleh nye nk duduk sekejap. Kompem siap baring golek2 lena dlu br boleh balik.

Dalam pukul 4.30 br gerak balik ke kl. Dari sabak bernam jalan dh mula sesak. Kereta banyakk.. smpai sekinchan, jemm oooo. Panjang gilee.. kompem la jem smpai nk ke tol latar.

Dannnnnnnnn sangkaan ku benar belakaaa.. kesabaran la sgt duk dlm kete sog2 layan perasaan bosan.

Dekat pukul 8.00 malam baru la sampai ke kondo rakyat tersayang dgn selamatnya. Hehe


Alhamdulillah.


Thursday, October 10, 2013

Maaf memaafkan

Assalammualaikum & Selamat pagi. 
Alhamdulillah masih bernafas di pagi Khamis ini. Arini ialah Hari Gajiiii !! hehe
Muhasabah diri 




Hari2 duk mengata org, salah org nampak saje. Salah diri? Tutup mata jelah.. kot esok luse org 2 pergi selamanya, agak2 ape perasaan kite yg dh byk mengata die? Tak tenteram wooo.. lets mohon maaf dan memaafkan.


Selamat Hari Gaji. byeee. :) 

Wednesday, October 9, 2013

Ragam manusia

Harini.. detik nii.. setelah duduk bersembang dgn mereka, baru lah aku tahu duduk sebenar ceritanyaa.. Sebak rasenyeee ati ini. Tak sangka ade manusia sebegini.  Baik kawww2 punyee tapi jahat jugak kawww2.. Hmmm.. sedihnyeee lahaaiiiii.. kenapa la ada manusia sebegini...

Malas nak cerite panjang sebab semuanya adalah NEGATIF.





Maaf memaafkan adalah satu amalan yang sangat MULIA. :) 

Tuesday, October 8, 2013

DIY doorgift

Kenapa setelah sebulan lebih2 baru aku update pasal doorgift ni?? Sebabnyeee gambar2 baruu d masukkan dalam com nii.. nk hupdate pkai hp tapi xleh attach gambar plakk.. dunno y laaaa.. haihh. ciskekk betuii..

so benda jadi bertangguh2 sehingga la sebulan lebih2.. sebab nak jugak hupdate walaupun dah lambat ialahhhhhhhhhh... untuk suke2 jee.. untuk bacaan diri sndri d hari tua. ecehhh.. hahahahhaahahaha. kenangan wooooo.. mane nk ingt tiap detik kann.. blog ni laa tempat nk kembalikan balik ingatan niii.. kadang2 kalau aku bace blk post2 aku yg dlu2, aku gelak sorg2. kelakarrr pulakkk.. tp ia sweettttt. kahkahhh. ;p

Jom layan gambar dulu laa.. DIY doorgift.


gigih nak ikat reben2 nihh.. 200pcs. lameee nk nyiapkannyeee.. 


antara hasil rebennyee.. pink turqoise.


yang ni sticker. mula2 nak tempah tapi macam rugiii pulak kann.. so DIY jelahhh.. kertas sticker miza sponsor dari opis die. hehe. 



semasa kejadiann pembikinan pengisian isi perut doorgift. huahuaaa.




cupcake tempah dengan kak Ina Anrdelights. super sedap okee.. memang dah biase tempah kek gan kak ina. memang dah jatuh cinta dengan kek dieee.. yummyyyy.. 
*cupcake sponsor by my luvly abang Fahmi :) 



TQ nani dan ain datang tolong siapkan doorgift. muahhhhh...

HASILNYEEEEEEE ......................





TQ semuaaaa...

Sunday, September 1, 2013

Majlis itu ♥ DIY Hantaran

Assalammualaikum. 
Petang2 ni terase nk bercerita tentang majlis itu.

Beberapa bulan sebelum majlis macam2 d rancang. Konon2 sume nye nk DIY. Bajet2 kretif gituu.. tp bile dh kompem tarikh. Dh nk dkt sebulan sebelum majlis, jadi pemalas pulakk. Tapi tapiiiii terpaksa d rajinkan jugak jugak *konon nk merasa wat segala persiapan dengan sendiri*

Benda pertama yang pk lepas dh kompem tarikh ialah hantaran. Bape nak balas bape  ape brg2 nyee. Mula2 plan 7 balas 5 je. Tapi kan mcm x bez plak kite dpt 5 je. X aci la kan. So up la 9 balas 7. 7 macam byk la ckit kan dr 5 walau beza 2 dulang je pun. So ktorg tetapkan 9 balas 7 sahaja.

Tapiiiiiiiii biasenye kalau majlis pertunangan ni memang banyakkkk sangat hantaran. Org bagi kek yg byk nye punn.. pada hari majlis, hantaran dh jadi 13 balas 11. Haha.

Oke cerita bab hantaran. Aku gigih nak wat sendiri hantaran. Awal2 lagi dh sewa dulang + bantal hantaran daripada SomethingborrowedbyNawal.


warna pink ni sewa 7 dulang. 
(bantalan hantaran termasuk dulang = RM8)


warna turqoise ni sewa 9 dulang


Konon2 plan asalnye, 7 dulang warna pink die bagi aku. Dan aku balas 9 dulang warna turqoise.  Last2 aku kaut semuaa dulang pink turqoise. sebabnye hantaran dah bertambah jadi 13 balas 11. So belah die wat hantaran sendri laaa.. 

Jom layan gambar kegigihan nak siapkan hantaran. hehe :) 







Nanti kite cerita pasal doorgift pulak eyyy.. 



Saturday, August 24, 2013

Mini Pelamin E-Day


Assalammualaikummmm....

Yeahhh.. tanggal 24 Ogos 2013 (Sabtu) lebih kurang jam 12.00 tengahari, aku dengan rasminyaaa menjadi Tunangan kepada Ahmad Bukhari Mohd Yusof. 

Terima kasih Ya Allah atas kurniaan ini. Alhamdulillah.

Majlis berjalan dengan lancar. Nanti aku hupdate dengan lebih lanjut yeee..

I is so in love with my konon2 mini pelaminn.. hehe. ramai cakap pelamin mcm nk nikah. HAHA
Pelamin daripada D'Enai Manjung. So cantikkkkkk... harga pun berbaloi2. 

Jom layan sedikit gambar dulu yeee.. :) 





Ok nanti aku update lagi dan lagiiii ye.. byeeee.. 

Monday, May 27, 2013

Nilai 3

Haiiii.. 

Ni la bungabungacinta. HAHA

Bunga untuk hiasan hantaran sebelah lelaki dan perempuan. 
Beli kat Nilai di temani Miza si amoi cantekk.. hehe
Sehari sebelum pergi Nilai, kami berkumpul di rumah kak ct untuk siapkan assignment. dari pagi sampai malam gigih siapkan assignment. so aku pun malas blk kl. mmg dah plan nk lepak umah bujang miza jee.. malamnye kami bejalan di Hari Belia. kami beli baju yang sama untuk pakai keesokkannye (pergi Nilai). haha. 
ini la si amoi cantekkk.. baju kami sama design lain kaler. hehe. :) 

poningg pilih bunga.. semua cantek oooo.. 

hasil tangkapan. bukan bunga je belinye. sekali karpet, frame Allah Muhammad. penuhh keteee laa..

bungabungacinta


bungabungacinta

Byeeeee.. hehe

Saturday, May 11, 2013

Krabi Island


Cuti-Cuti Oberseaaaa..

Krabi Island 29 April 2013 - 2 May 2013 
Krabi La Playa Resort
Air Asia

Plan nak bercuti bersama ni dah lama. cume masa kami tidak mengizinkan. almaklum laaa belajar dan bekerja kan.. Kali ni jalan2 dengan kawan2 PJJ UiTM. syiookkkk sangattt.. settle kelas 28 April 2013, keesokkannyee terus berangkat di awal pagi. flight pepagi buteee. punye nak sampai awal kat sana kan. 


Sebelum keberangkatan

Sebaik sampai di Airport, kami di sambut oleh travel agent yang memang kami tempah daripada sini lagi. malas nak menyusahkan diri di krabi nanti so kami dah plan setiap aktiviti.  



gambar dalam bas. bas yang akan membawa kami ke hotel. jauh jugakk laa.. dalam 45min kot dari airport. 

Sebaik sampai di hotel, ape lagi keje kamiii..... amek gamboooo laaa.. hewhewww




di Lobby hotel. cantikkkk.. sangat recommended. hotel selesa. cantik. 4star kalau x silap. 

Disebabkan kami sampai awl, so bilik2 masih x available lagi. terpaksa la menunggu. lepak2 la kami kat lobi bersama hp masing2. semua nak hupdate insta, fb bagaii la. hehe

Dah settle check in semua, kami di bawa menaiki van ke tempat2 menarik di sana. Jom layan gambar jelah yee..






Hari pertama sebelah petang sehingga malamnye kami jalan2 sekitar Pantai Aonang je. Kire kami ni kalau balik hotel memang untuk tido sahaja. Masa dihabiskan sepenuhnyee la berjalan2. 







Hari Kedua 
Snorkling (gambar dalam laut xde sbb masing2 x berani keluar hp) takutt jatuh dalam air. hehe
Sebelah petang jalan2 beli souvenir. beli tshirt byk2 wooo... borong pnyee..











Hari Ketiga
Pegi waterfall dan naik gajahhh..
Sebelah malamnyee kami urut tapak kakaiiiiii.. haha. pegi massage lerr :) badan suda sakit2. tapi aku x join sbb x boleh la geliiiiii geliii. hihi







Hari terakhir
Jom balikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk. Rindu Malaysia. :) 




Jumpa lagi KRABI ISLAND :) 

Klik la. Comel ! Jom Oder !

Klik La Tabung Saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...